Soorten snaren

Zo kies je…

Soorten snaren

De belangrijkste tennissnaar eigenschappen zijn :

Controle

Ook al slaat u de tennisbal hard, u bent nog in staat de bal te plaatsen waar u wilt.

Gevoel

Wanneer u de bal zacht raakt, bent u nog in staat de bal te plaatsen waar u wilt.

Kracht

Wanneer u de bal normaal raakt, haalt de bal toch een hogere snelheid. Is nauw verwant met de elasticiteit van een tennissnaar.

Comfort

Wanneer u de bal raakt, voelt u weinig trillingen in uw arm en ervaart u een soepel retourneergevoel.

Natuurlijke darm tennissnaren

Darm tennis snaren zijn gemaakt van de darmen van koeien (of schapen). Ze bieden de tennisser een superieur speelcomfort en -gevoel, genereren veel power, zijn zeer elastisch & veerkrachtig en de spanning blijft stabiel. Ze zijn zeer geschikt om blessures zoals een tenniselleboog te voorkomen. Immers, door hun hoge elasticiteit kunnen dergelijke tennissnaren de trillingen, die ontstaan tijdens ‘balimpact’, absorberen. Het nadeel ervan is dat ze geen hoge levensduur hebben, vrij weersgevoelig zijn en duur in aankoop. Vrij veel profs spelen met natuurlijke darm. Indien geld geen rol speelt, koop dan natuurlijke darm tennissnaar!

Nylon tennissnaren

De meest gebruikte tennissnaar soort. Geschat wordt dat meer dan 70% van de tennissers ermee speelt. Ze zijn meestal gemaakt van een nylon kern, met er rond verschillende slijtvaste lagen, waarbij je mag stellen dat hoe meer lagen, hoe hoger de kwaliteit van de tennis snaar. Deze lagen vangen het verlies aan spankracht van de nylon kern op. Nylon tennissnaren hebben meestal een langere levensduur dan natuurlijke darm tennissnaren, maar een kortere dan de polyester of kevlar tennissnaren. Bestemd voor spelers met een normaal tennissnaren verbruik. De top van de nylon tennissnaren zijn bijvoorbeeld de Gamma Live Wire professional of Wilson Sensation NXT Tour. Ze kosten bijna evenveel als een goedkopere darmtennissnaar, maar ze presteren ook als een natuurlijke darm.

Binnen de nylon tennissnaren zijn er verschillende categorieën te onderscheiden:

Multifilamenttennissnaren

Dit type tennissnaren benadert de natuurlijke darm het dichtst. Honderden, vaak zelfs duizenden fijne, individuele filamenten worden samengewikkeld tot een tennissnaar, met daar rond een beschermcoating. Het voordeel van dit type tennissnaar: hoge elasticiteit, grote balversnelling, veel balgevoel en speelcomfort. Nadeel: minder lange levensduur. Houd rekening met spanningsverlies na bespannen. Eens de beschermcoating kapot is, ‘raffelt’ de tennissnaar uiteen tot ze breekt.

Meerlaagse multifilamenttennissnaren

Ook deze tennissnaren zijn opgebouwd uit fijne filamenten die met elkaar verweven zijn. Om de kernfilamenten ligt meestal minimaal 1 mantel van dikkere filamenten, die in de tegenovergestelde richting draaien. Hierdoor zijn de speeleigenschappen beter en de elasticiteit hoger.

Multifilamenttennissnaren met vaste kern

De meest basic nylon tennissnaar. Soms ook wel ‘synthetic gut’ genoemd. Een vaste kern wordt omgeven door een mantel van filamenten. Doordat de kern massief is, hebben deze tennissnaren een hogere duurzaamheid dan de multfilamenttennissnaren zonder vaste kern.

Multifilamenttennissnaren met vaste kern en meerlaags

Een relatief dunne, massieve kern wordt omgeven door verschillende mantels van filamenten. Hierdoor wordt maximale duurzaamheid gegenereerd.

Multifilamenttennissnaren met vaste kern en gestructureerd

Deze tennissnaren hebben een vaste massieve kern, omgeven door filamenten van verschillende diktes. Hierdoor wordt structuur aan het tennissnarenoppervlak gegeven, voor meer grip en spin op de bal. Nadeel: de texture gaat niet lang mee, waardoor de tennissnaar slap wordt. Kent een kortere levensduur.

Polyester tennissnaren

Ze bestaan uit 1 enkele polyester kern. Ze worden ook wel monofilament tennissnaren genoemd en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Hun belangrijkste eigenschap is hun uitmuntende levensduur. Het nadeel van deze tennissnaren is dat ze minder power en gevoel geven dan nylon tennissnaren en natuurlijke darm tennissnaren en sneller hun spankracht verliezen. Met dit tennissnaartype kan u harder op de bal slaan en toch de bal binnen houden. De laatste generaties polyester tennissnaren hebben veel vooruitgang geboekt. Polyester tennissnaren worden aanbevolen aan spelers met een hoog tennissnaren verbruik. Wij adviseren u de spanning voor dit soort tennissnaren met 10% te laten zakken.

Kevlar tennissnaren

De kevlar tennissnaar is de meest duurzame tennissnaar die op de tennissnarenmarkt aanwezig is. Deze tennissnaar gebruikt u beter niet, tenzij u een chronische tennissnaren breker bent. Let op: dit type tennis snaar is zeer stijf, speelt onaangenaam, genereert zeer weinig power en comfort en is daarom ook zeer belastend voor arm en pols. Indien u toch Kevlar gebruikt, adviseren we u de spanning met 10% te laten zakken.

Hybride tennissnaren

Hybride tennissnaren bestaan uit 2 categorieën van tennissnaren: 1 voor de breedte tennis snaren en een ander voor de lengte tennis snaren. Bij de meeste tennis racket bespanningen breken meestal steeds de lengte tennissnaren. Dit komt omdat deze meer bewegen dan de breedte tennissnaren: de breedte tennissnaren ‘zagen’ kleine gaatjes in de lengtetennissnaren, waardoor deze dus gemakkelijker breken. Daarom kiest men bij hybride tennissnaren voor de lengte tennissnaren, tennissnaren die duurzaam zijn, type polyester of kevlar tennissnaren, voor de breedte tennissnaren meestal natuurlijke darm of een multifilamentstennissnaar, om touch en comfort in het spel te kunnen leggen. Een hybride tennissnaar kent een redelijk lange levensduur. Aldus kan u ontelbare combinaties van tennissnaren samenstellen.

Bron: Tennisplanet.be

Snaardiktes

De tennissnaardikte wordt vaak nog weergegeven in de oude (Amerikaanse) maat ‘gauge’. Hoe lager de gauge, hoe dikker de tennissnaar en vice versa. Een “L” staat voor ‘light’ en wordt gebruikt om halve gauges aan te duiden. Een tennissnaar met gauge 15L ligt dus tussen 15 en 16 gauge. In de gauge maten is enige overlapping.

Navolgend vindt je de corresponderende dikte in millimeter
15 = 1,41-1,49 mm
15L = 1,33-1,41 mm
16 = 1,26-1,34 mm
16L = 1,22-1,30 mm
17 = 1,16-1,24 mm
17L = 1,20 mm
18 = 1,06-1,16 mm

De meest gebruikelijke (en gangbare) Europeese maten zijn
1,25 mm
1,30 mm
1,35 mm

Bekijk hier ’the making of’ natural gut