Tips

Tips bij bespannen

De bespanning is de “motor” van uw racket ! De bespanning van een tennisracket komt uiteindelijk met de bal in contact. Juist de bespanning van een racket bepaalt dan ook in grote mate de eigenschappen van een tennisracket. Door een juiste keuze van snaartype, snaardikte en bespanhardheid kunt u het racket nog beter afstemmen op uw persoonlijke wensen en eisen:

De meeste bespanningen zijn tegenwoordig synthetische snaren die over uitstekende eigenschappen beschikken (sterk en elastisch).Bespannen2
De elasticiteit van een snaar zorgt voor de balversnelling en zorgt ervoor dat trillingen gedempt worden. Helaas loopt de elasticiteit van de bespanning na verloop van tijd terug. Hierdoor worden de trillingen minder goed gedempt en u moet zelf steeds harder slaan om de bal voldoende vaart en lengte mee te geven. Een hogere armbelasting en een verhoogde kans op blessures is hiervan het gevolg. Doordat dit proces zeer geleidelijk verloopt, merkt u dat vaak pas als het al te laat is.

Het is dan ook verstandig om regelmatig de bespanning van uw racket te vervangen. Een verse bespanning geeft meer energie mee in de slagen, “Power”. Ook geeft deze meer gevoel tussen bal en racket en de tennisser, “Control”. En tenslotte is bij een verse snaar de dempingabsorptie het grootst, “Comfort”.

Wanneer nieuwe bespanning ?

  • De snaar gaat rafelen en/of  er vallen putjes in de bespanning die meer dan 1/3 van de dikte van de snaren diep zijn.
  • Na verloop van tijd zakt de spanning op de snaren, hierdoor krijgt u meer power.
  • De daling van de spankracht is ook terug te zien wanneer u meer spreiding heeft dan normaal, hierdoor speelt u minder zuiver.
  • Als stelregel hanteren wij dat het verstandig is om uw bespanning even vaak te vervangen als het aantal keren dat u in de week tennist.

Investeer dus niet alleen in een geweldig racket, maar ook zeker in de bespanning die er op zit!

Een bespanning waarmee niet gespeeld wordt heeft een maximale elastische levensduur van ongeveer één tot anderhalf jaar. Als je vaker en langer op de baan staat gaat het algemene advies natuurlijk minder goed op. Daarbij heeft een graveltennisser die met een oversized racket met nylon bespanning en veel topspin speelt een ander snarenverbruik dan een hardcourtspeler met vlakke slag en polyester bespanning.

Dikke of dunne snaar?

De meeste snaren zijn 1,10 tot 1,40 mm dik. Als duurzaamheid geen rol speelt, geldt hoe dunner hoe beter. Een dunnere snaar geeft meer gevoel, comfort, spin en power.

Dunner: Comfort, Spin, Power, Gevoel

Dikker: Snaren beter op hun plaats & Duurzaamheid

Hoeveel kilogram?

De racketfabrikant geeft het optimale bespanningsbereik van het racket aan, bijvoorbeeld 25 ±2 kg. Dit staat meestal aan de binnenkant van het frame vermeld.

Wilt u een gemiddelde bespanning? Ga dan in het midden van dit bereik zitten; in het voorbeeld is dat dus 25 kg.

Een hogere spanning zorgt voor meer controle.

Een lagere spanning zorgt voor een toename van power, comfort, gevoel en duurzaamheid.

Meer Kg: Controle

Minder Kg: Power, Comfort, Gevoel, Duurzaamheid